חוכמת ההמונים
הפרק השני בבלוג המופלא יתייחס לנושא שנלמד בישעור האחרון - חוכמת ההמונים.
על פי רעיון זה, חוכמת הרוב עולה לעיתים על חוכמת מומחים פרטניים. לפי חוכמת ההמונים, כאשר נשקלל את התשובות של מספר רב של אנשים (שאינם קשורים ומכירים זה את זה), השקלול יהיה כמעט תמיד קרוב יותר לתשובה הנכונה, ומדוייק יותר מהפתרון שיספק מומחה בתחום.
אומנם עקרון זה אינו מבטל את מקומו של המומחה, אולם בתנאים מסוימים חשוב להיות מודעים לכח של חוכמת ההמונים.
למרות הסיכון מהטיות והשפעה של דעת הרוב על החלטת הפרט, במקרים רבים חוכמת ההמונים תספק את הפיתרון הטוב ביותר.
דוגמאות לשימוש והצדקה של חוכמת ההמונים:
- במשחק "מי רוצה להיות מליונר" בשאלות שפנה המתמודד לקהל, סופקה התשובה הנכונה ב91% מן המקרים. בעוד כאשר פנה לחבר טלפוני, החבר צדק רק בכ50% מהמקרים. זאת למרות שהחבר הטלפוני הוא כביכול מומחה, במיוחד כאשר המתמודד מכיר את החבר, יודע את נקודות החוזקה והחולשה שלו וכנראה פונה אליו בתחומים בהם הוא חזק.
- בדירוג Page Rank של גוגל, מדד חשוב המדרג את טיב האתרים ברשת. מדד מרכזי בדירוג מושפע מדעה חיצונית של אתרים וגולשים על האתר המדורג. באופן פשוט אם הרבה גולשים נכנסו לאתר, כנראה שהאתר טוב, וכתוצאה מכך גוגל ידרג את האתר גבוה יותר. זוהי דוגמה לחוכמת המונים המשפיעה על החלטות של חברת ענק כמו גוגל.
ניפגש בשבוע הבא...
זהו הפוסט הראשון - פוסט הבכורה (מבין תשעה) שיפורסם במהלך הסמסטר בבלוג החדש שלי העוסק בניהול ידע. במסגרת קורס זה, ירכז הבלוג את הנושאים אשר נלמדו בשיעור, בשילוב עם דיונים ורעיונות מרכזיים. במהלך הסמסטר אבחר תשעה מפגשים ואציג אותם בכל אחד מהפוסטים הבאים.
אחד הנושאים שנלמדו היום בשיעור הינו תיאורית Hype Cycle. תיאוריה זו פותחה ע"י חברת Gartner - חברה אמריקאית למחקר וייעוץ של טכנולגיית מידע הפונה אל הדרג האסטרטגי/ניהולי גבוה של חברות. ע"פ תיאוריה זו, לכל טכנולגייה באשר היא, קיים מחזור חיים בעל חמישה שלבים. מחזור החיים מוצג בעזרת עקומה ואילו חברת Gartner קובעת בכל שנה היכן נמצאת הטכנולוגיה על גבי העקומה, כלומר באיזה שלב היא במחזור החיים שלה. זוהי תחזית אשר עוזרת לצפות האם הטכנולגייה נמצאת בראשית דרכה, לקראת השיא, בדעיכה, או בשלב ההתייצבות. בהתאם לתחזיות אילו (שאינן תמיד מדוייקות) ניתן להתייחס לטכנולוגיות השונות בפרופורציה הנכונה ולשקול האם כדאי להשקיע בהן.
חמשת שלבי מחזור החיים לפי Hype Cycle:
1. פריצת הדרך - השלב הראשון במחזור החיים, אשר יוצר עניין רב, פריצת הדרך או השקת המוצר.
2. שיא של ציפיות יתר- פרסום יתר לעיתים או ציפיות מוגזמות מובילות את הטכנולוגיה ל"פיק". לעיתים נוצרת "בועה" והשיא אליו הגיעה גבוה מידי.
3. התפכחות, תהום האשליות - לאחר ההבנה כי נקודת השיא הייתה מופרזת, חלה דעיכה, חוסר עניין והערך העסקי של הטכנולוגיה יורד.
4. הארה - לאחר הנטישה, עסקים מסויימים עדיין משתמשים בטכנולוגיה. השימוש והתועלת ממנה עולים בצורה מתונה הפעם.
5. פלאטו - מישור - הטכנולוגייה מתייצבת ולעיתים אף מתפתחת, זהו מקומה האמיתי. לא מנופחת ציפיות מצד אחד ולא בתחתית התהום מצד שני.
בתרשים ניתן לראות דוגמה של עקומת Hype Cycle כאשר מספר טכנולוגיות ממקומות בהתאם למחזור החיים שלהם כשאר לכל טכנולוגיה קיימת תחזית תוך כמה זמן תגיע לאזור ה"פלאטו".